Published by: 0

Spodaj je podrobneje razloženo kaj je SEO, kakšne so koristi in prednosti, ki jih prinaša SEO optimizacija, kako deluje spletna optimizacija in uporabni viri za učenje optimizacije spletnih strani

Kaj je SEO

SEO je kratica/izraz za “search engine optimiziation” oz. optimizacijo spletnih strani. Z namenom, da spletne strani uvrstimo višje v iskalniku Google (kjer se nahaja največ spletnega prometa in obiskovalcev). 

SEO je proces rednega izvajanja aktivnosti na spletnih straneh z namenom, da izboljšamo spletno vidnost internetnih strani, hkrati pa nam za povečano vidnost spletnih strani, ni potrebno izvajati plačljivih, spletnih, oglaševalskih kampanj, kot je npr. Google Ads.

Izraz SEO optimizacija vključuje skrb za ustrezno indeksiranje spletnih vsebin, skrb za izboljšanje uporabniške izkušnje spletnih strani, v zadnjem času pa SEO postaja pomembna digitalna strategija za celostni digitalni nastop podjetij na spletu (saj SEO optimizirane vsebine, internetne strani, promovirajo na družabnih omrežjih in drugih speltnih kanalih).

Koristi in prednosti, ki jih prinaša SEO

Koristi, ki jih prinaša SEO, so:

 • izboljšane uvrstitve spletne strani in podstrani v spletnih iskalnikih (predvsem na Googlu)
 • povečan obisk spletnih strani kot posledica višjih uvrstitev spletnih strani na Googlu
 • konstanten obisk spletne strani, ki je neodvisen od plačljivih spletnih kampanj na Googlu (Google Ads)
 • odlična podlaga za nadaljno, organsko/naravno rast spletne strani z dodajanjem vedno novih ključnih besed s katerimi se uvrščamo na prva mesta na Googlu
 • seo optimizirane vsebine (npr. blog zapisi) lahko služijo kot odlična, dodatna promocija za spletno stran na družabnih omrežjih (Facebook, LinkedIn,….)
 • omogoča pasiven zaslužek, saj je dela, po tem, ko je spletna stran uvrščena na prvo stran Googla, manj kot pred tem, ko se spletna stran še “dviguje” proti prvi strani Googla

Kako deluje SEO

Seo deluje preko izvajanja dveh vrst aktivnosti na spletnih straneh. Ti dve aktivnosti sta onsite SEO optimizacija in offsite SEO optimizacija.

Bolj kot imamo urejeno onsite SEO optimizacijo, manj se offsite SEO optimizacija “muči” za doseganje rezultatov.

NAMIG: Podroben postopek o tem kako optimizirati spletno stran, s prikazom SEO optimizacije, na primerih (kako optimizirati SEO naslov, meta opis, itd…), boste našli v prispevku Seo optimizacija spletnih strani Seo-Praktik

Kaj je onsite SEO optimizacija

Pri onsite SEO optimizaciji skrbimo:

 • da nagovarjamo pravi namen uporabnikov Googla, ki določene besede vtipkujejo v Google
 • da tem uporabnikom prikazujemo pravu/ustrezno vrsto spletne vsebine
 • da SEO naslove označujemo ustrezno s ključnimi besedami
 • da meta opise opremimo s ključnimi besedami
 • da spletne vsebine pripravimo na podlagi analize spletnih vsebin konkurence in pripravimo boljše, kakovostnejše vsebine od konkurentov
 • da ključno besedo uporabimo v url naslovu spletne vsebine (Priporočamo: kaj je url naslov)
 • da ključno besedo uporabimo v h1 oznaki
 • da ključno besedo uporabimo v najmanj eni h2 oznaki
 • da ključno besedo dovolj krat ponovimo v celotnem tekstu (2%)
 • da v vsebino vključimo slike (tam kjer je to potrebno)
 • da slike v vsebine ustrezno označimo (alt tag)
 • da dodamo notranje in zunanje, smiselne in pravilno označene, povezave
 • da dodamo v vsebino video tam kjer je to potrebno
 • da pravilno oblikujemo spletno vsebino (glede na konkurenčne zapise)

Primer onsite SEO optimizacije kategorije daril v trgovini Sanjski-Sopek.si

Na spodnji sliki (na desni strani) lahko vidite, da so darila Sanjski-Sopek.si, odlično SEO optimizirana, saj vsebujejo ključno besedo “darila” tako v SEO naslovu, meta opisu in tudi url naslovu spletne vsebine:

onsite seo optimizacija darila

Če je le mogoče, poskušajte natančno ponovitev ključne besede (exact kw) uporabiti tako v SEO naslovu, kot meta opisu, čimbolj na začetku, iz leve proti desni.

Kaj je offsite SEO optimizacija

Pri offsite SEO optimizaciji skrbimo za:

 • redno gradnjo in nastajanje povratnih povezav (t.i. backlinks), ki iz drugih spletnih strani in spletnih domen, “kažejo” nazaj na našo spletno stran (oz. konkreten url naslov, za katerega je optimizirana spletna vsebina)

SEO optimizacija deluje najboljše, če sta onsite SEO in offsite SEO optimizacija vključeni v eni meri in z enako mero kakovosti.

Primer offsite SEO optimizacije za ključno besedo bonitete na ebonitete.si

Offsite SEO optimizacija je (kot smo ugotovili zgoraj) konstantna gradnja povratnih povezav iz drugih spletnih strani, ki kažejo nazaj na našo spletno stran.

Če je npr. naša spletna stran ebonitete.si, bi bila ta povezava – bonitete – t.i. povratna povezava, ki iz spletne strani Neoniz, kaže na spletno stran ebonitete.si t.i. povratna povezava oz. primer offsite SEO optimizacije.

Offsite SEO povratne povezave se med seboj razlikujejo po tipih (blog komentarji, forum povezave, kontekstualne povezave), po moči povezave, kakovosti povezave in številnih drugih parametrih.

NAMIG: Na SEO optimizacijo ne glejte samo kot metodo in proces, ki vam bo pripeljal nove obiskovalce na spletno stran. Čeprav je več obiska na spletni strani, prvi uspešen korak optimizacije spletnih strani, je naslednji izziv SEO ta, da ta obisk “spremeni/konvertira” v kupce oz. oddajalce povpraševanj in zanimanj za vaše produkte in storitve. Zato je zelo pomembno, da s pomočjo SEO, celoten prodajni lijak svoje spletne strani, zasnujete tako, da na koncu, obiskovalce konvertira v vaše želene cilje spletne strani. Podrobnosti o tem kaj je prodajni lijak, kako deluje in kako ga načrtovati, najdete na povezavi.

Video (angl.) o tem kaj je SEO:

Kaj je SEO optimizacija spletne trgovine

Podobno kot veljajo SEO pravila za optimizacijo t.i. lead generation spletnih strani, veljajo tudi pri optimizaciji spletnih trgovin podobna SEO pravila, le, da se tukaj proces optimizacije spletnih trgovin, osredotoča na konverzijo v nakupe (na lead generation spletnih straneh pa v pridobivanje sledi (leads)).

Primer kakovostno SEO optimizirane spletne trgovine Bambini

Spodaj je prikazana povezava do spletne trgovine Bambini na Hrvaškem, ki po vzoru slovenske trgovine Bambini, začenja svoj spletni nastop na Hrvaškem. Hrvaška spletna trgovina odječa za bebe Bambini.hr, po vzoru njene slovenske verzije, izbira za svojo taktiko spletnega nastopa, t.i. SEO optimizacijo. S klikom na povezavo bodite pozorni kako je Bambini.hr optimizirana, v prvi vrsti predvsem za prikaze na mobilnih napravah.

SEO optimizirana spletna trgovina za pisalne mize Pohistvo123.si

Pohistvo123.si je spletna trgovina, ki jo kupci pohištva na spletu, že zelo dobro poznajo, saj se trgovina že vrsto let, med vrhnjimi stranmi Googla, nahaja na prvih mestih. Pisalne mize,barski stoli, pisarniški stoli, regali za dnevne sobe in drugo ključne besede so samo nekatere izmed njih.

Ena od prvih SEO ključnih besed za Pohistvo123.si so bile ravno “pisalne mize”, saj so njihove pisalne mize njihov paradni konj, kjer napram konkurentom na trgu pisalnih miz, uspejo konkurirati tudi z do 50% nižjimi cenami.

NAMIG: Če se tudi sami nahajate v razmeroma zahtevni panogi, kjer je SEO optimizacija, že zelo močna in konkurenčna, je ena izmed možnosti, da se priključite najboljšim, preprosto ta, da podobne SEO korake kot jih izvaja konkurenca, izvajate tudi sami. Če se sami npr. nahajate v panogi prodaje previjalnih komod, potem morate obvezno pogledati kako ima SEO optimizirano kategorijo previjalnih komod, spletna trgovina Pikapolonica.

Viri in dodatne informacije o tem kaj je SEO

Kaj je SEO – vKoraku.si
Kakšna je vrednost spletne optimizacije v celotnem spektru digitalnega marketinga
Zakaj je optimiziranje spletnih strani več kot samo podstavljanje povratnih povezav
Kaj upoštevati pri optimizaciji spletne strani?
Pregled spletne strani iz vidika optimizacije spletne strani
Seo ranking faktorji 2017