Published by: 0

Glede na to, da se lahko pregleda svojih spletnih strani, lotimo iz različnih koncev (npr. pregled uporabniške izkušnje spletne strani, pregled estetskega izgleda spletne strani, pregled komunikacije in sporočil, ki jih oddaja spletna stran, itd…), je spodaj povzetih nekaj točk, za tiste, ki vas zanima pregled spletne strani iz vidika optimizacije spletne strani (SEO).

Po SEO smernicah, ki jih Google, priporoča za čimboljo optimizacijo naše spletne strani (1), bi se morali pri pregledu spletnih strani, osredotočiti predvsem na hitrost nalaganja spletnih strani, uporabniško izkušnjo in kakovostno vsebino na spletni strani, resničnost in verodostojnost podatkov, ki jih imamo objavljene na speltnih straneh, na čim hitreje zadovoljevanje namen iskalcev (z vsebino above the fold), konstantno izboljševanje kakovosti spletne strani, pripravljenost spletne strani za prikaz na mobilnih napravah in drugo.

Dobra SEO analiza spletne strani zato ne zajema samo tehničnega pregleda spletne strani, iz vidika delovanja spletne strani, same, marveč tudi povezanost vseh elementov, ki vplivajo na naraščajočo kakovost spletne strani.

pregled spletne strani

Predvsem v preteklem obdobju je veljalo, da je storitev pregleda spletnih strani, vsebovala pregled spletne strani iz vidika, kako se le ta vidi v različnih spletnih brskalnikih (na namiznih računalnikih), a s pojavom pametnih mobilnih naprav (tablic, telefonov,..) in pa z vedno večjim monopolom pri rabi spletnih brskalnikov, se je trend kakovostnega pregleda spletne strani, povsem obrnil v drugo smer. Pri pregledovanju spletnih strani, ni nič več v ospredju pregled vidnosti naše spletne strani na različnih iskalnikih, temveč tehnične podrobnosti (hitrost nalaganja spletne strani, “mehke”, marketinške podrobnosti, vpetost spletne strani v socialna omrežja in seveda skladnost spletne strani s smernicami za optimizacijo spletne strani.

Zato je tudi izdelava spletnih strani iz, v zadnjem obdobju, spletnih strani, izdelanih po načelu, lepše je boljše (in dražje), svojo novo pot našla v tem, da mora sodobna izdelava spletne strani vključevati še pravilno strukturirano spletno stran, imeti kakovostno opravljeno raziskavo ključnih besed, obenem pa zaledje v kakovostnih vsebinah in načinih promocije spletne strani, po tem, ko bo le ta, začela pridobivati obiskovalce.

Iz tega stališča, ne zadošča za temeljito analizo spletne strani, zgolj mnenje, temveč si pri analitiki spletnih strani, pomagamo tudi s številnimi seo orodji. Mnogo med njimi jih pa razvija in omogoča tudi Google, sam (Google analitika, gooogle search konzola,…).

K razumevanju tega kaj naj vsebuje dober in kakovosten pregled spletne strani, vam bo pomagal tudi spodnji video: