Published by: 0

Prvo pojasnimo kaj je Frekvenčni pretvornik. Deluje tako, da oddaja izmenični tok v čisti sinusni val po transformaciji AC → DC → AC, izhodno frekvenco in napetost pa je mogoče prilagoditi. Razlikuje se od običajnega napajalnika in pretvornika s spremenljivo frekvenco (VFD), ki se uporablja za regulacijo hitrosti motorja. Za idealno napajanje z izmeničnim tokom so značilne ničelni notranji upor, stabilna frekvenca, stabilna napetost, in čista sinusna napetostna valovna oblika (brez popačenja). Frekvenčni pretvornik je precej blizu idealnemu napajalniku, zato ga vedno več držav uporablja kot standardno napajanje za zagotavljanje najboljšega okolja za napajanje električnih naprav, da se pridobi tehnična učinkovitost različnih električnih naprav.

 

Razlike med frekvenčnim pretvornikom in VFD

VFD je sestavljen iz tokokrogov AC → DC → AC (modulacijski val) in se standardno imenuje krmilnik hitrosti s spremenljivo frekvenco. Valovna oblika njegove izhodne napetosti je pulzni pravokotni val s številnimi harmoničnimi komponentami. Napetost in frekvenca se spreminjata sorazmerno hkrati in ju ni mogoče ločeno prilagajati, kar pa ne velja za napajanje z izmeničnim tokom. Načeloma ga ni mogoče uporabiti za napajanje. Frekvenčni pogon pa se običajno uporablja za regulacijo hitrosti trifaznega asinhronega motorja.

 

Zakaj se VFD ne more uporabiti kot frekvenčni pretvornik

Med VFD in frekvenčnim pretvornikom obstajajo bistvene razlike. Ker so ponudniki električnega omrežja v svetu nedosledni, proizvajalci električnih naprav za izvoz naprav po svetu potrebujejo simulacijo pogojev električnega omrežja. V različnih državah po svetu imamo različno omrežje zato potrebujemo ustrezno pretvorbo napetosti ter zagotavljanje čistega, stabilnega, nizkega harmoničnega popačenja, visoke stabilne frekvence in konstantne napetosti. Vendar pa VFD prinaša veliko težav pri obremenitvenih testih, kot so visoke vibracije, elektromagnetni hrup in velik dvig temperature. Frekvenčni pretvornik, ki lahko zagotovi čisti sinusni izhod, postane nepogrešljiva napajalna oprema v laboratoriju.

 

1kva frekvenčni pretvornik

Frekvenčni pretvornik oddaja izmenični tok v čisti sinusni val po transformaciji AC→DC→AC, izhodno frekvenco in napetost je mogoče prilagoditi v določenem območju. Veliko se uporablja in lahko v celoti nadomesti funkcije VFD, lahko bolje zaščiti opremo in se lahko uporablja kot splošno napajanje.

 

Kako deluje frekvančni pretvornik

Kako deluje frekvančni pretvornik