Published by: 0

Odločili ste se, da boste za toplo vodo v vašem domu poskrbeli s toplotno črpalko – okolju najprijaznejšim in energetsko najbolj učinkovitim načinom ogrevanja sanitarne vode. Niste pa prepričani, katera toplotna črpalka za sanitarno vodo je prava za vas. Torej, kako zmogljiva naj bo in kako velik zalogovnik izbrati?

Odgovor na to vprašanje žal ni tako preprost, da bi vam ga lahko izstrelili. Pri izbiri prave toplotne črpalke, ki bo ogrevala sanitarno vodo je potrebno upoštevati več dejavnikov, kot je število članov v gospodinjstvu in vaše navade glede porabe tople vode.

Toplotno črpalko za sanitarno vodo zato nikar ne izbirajte na pamet. Ne želite pristati v zoprni situaciji, ko premraženi stojite pod tušem, ker vam je (zaradi napačne odločitve) zmanjkalo tople vode.

Toplotna črpalka skrbi za toplo vodo v vsakem trenutku

Toplotna črpalka je zasnovana za ogrevanje prostorov in/ali ogrevanje sanitarne vode – torej vode, ki jo uporabljamo za tuširanje, umivanje rok, pomivanje posode, pranje perila …

Umivanje skodelice s toplo vodo

In kako deluje? Ta izjemna naprava izkorišča naravne vire energije, kot so zrak, voda ali zemlja, da ogreje vodo v vašem domu. Deluje na principu izmenjave toplote, pri katerem se hladilo spreminja iz plinastega v tekoče stanje in obratno – na ta način se sprošča ali absorbira toplota, odvisno od potreb po ogrevanju ali hlajenju vode.

Obstaja več vrst toplotnih črpalk, s katerimi lahko ogrevate sanitarno vodo. Ena izmed najbolj priljubljenih je toplotna črpalka zrak-voda, ki za svoje delovanje črpa okoliški zrak, mu odvzema toploto in jo prenaša na sanitarno vodo.

Kaj pa pozimi? Tudi pozimi! Zmožna je ogrevanja vode tudi v hladnih zimskih dneh, vse do temperature vstopnega zraka -10 ˚C.

Zato brez skrbi, toplotne črpalke za sanitarno vodo zagotavljajo stalno oskrbo s toplo vodo v vsakem letnem času in vseh vremenskih razmerah.

Ogrevalna ali sanitarna toplotna črpalka?

Za toplo vodo lahko poskrbite tako z ogrevalno toplotno črpalko kot s sanitarno toplotno črpalko. Obe vrsti toplotnih črpalk imata sposobnost ogrevanja vode, vendar se razlikujeta v namenu.

Ogrevalna toplotna črpalka je v osnovi zasnovana za ogrevanje prostorov, ki pa vključuje tudi dodatno mož-nost ogrevanja sanitarne vode – po izbiri.

Sanitarna toplotna črpalka pa je posebej zasnovana za ogrevanje zgolj sanitarne vode. Posebnost sanitarne toplotne črpalke je ta, da je prilagojena za delovanje pri višjih temperaturah, saj je potrebno vodo ogrevati na višje temperature kot pri ogrevanju prostorov. To je mogoče z uporabo kvalitetnih komponent in materialov, ki omogočajo stabilno in učinkovito delovanje tudi pri višjih temperaturah.

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so energetsko učinkovite

Toplotne črpalke za sanitarno vodo so energetsko najbolj učinkovit način ogrevanja sanitarne vode. Obratovalni stroški so zelo nizki, saj za svoj zagon porabijo minimalno električne energije, medtem ko za delovanje izkoriščajo obnovljive vire iz okolice, ki so brezplačni. Zaradi slednjega, toplotne črpalke niso le najugodnejši način ogrevanja sanitarne vode, ampak tudi okolju najbolj prijazen.

Prihranek s toplotno črpalko za sanitarno vodo

Toplotna črpalka za sanitarno vodo bo zagotovila nemoteno oskrbo tople vode ob hkratnem ohranjanju nizkih operativnih stroškov. Stroške električne energije lahko zmanjšate tudi do 70 %!

Velike družine, ki so velik porabnik tople vode in sanitarno vodo ogrevajo z navadnim električnim bojlerjem, lahko letno porabijo tudi do 1.000 EUR zgolj za ogrevanje sanitarne vode. 70-% prihranek v tem primeru zagotovo ni zanemarljiv!

Kako izračunati primerno moč toplotne črpalke?

Pravilen izračun moči toplotne črpalke je ključen, če ne želimo ostati brez tople vode. Zakaj, 200-litrska toplotna črpalka je lahko popolnoma zadostna za ogrevanje sanitarne vode v vašem domu, lahko pa, da boste teh 200 litrov porabili še prehitro.

Dejavniki, kot so velikost gospodinjstva, poraba tople vode in želena temperatura vode so tisti, po katerih strokovnjaki določijo, kako zmogljivo toplotno črpalko potrebujete. Le dovolj močna toplotna črpalka bo zmožna zagotoviti nemoteno oskrbo s toplo vodo.

#1 Število uporabnikov

Sanitarna toplotna črpalka za 7-člansko družino

Večja gospodinjstva imajo večjo potrebo po topli vodi. Na primer, 7-članska družina lahko letno porabi tudi do 100.000 litrov vode, kar znese dobrih 270 litrov na dan. Pri oceni moči toplotne črpalke je zato potrebno upoštevati število družinskih članov in oceniti njihovo dnevno porabo tople vode.

#2 Navade porabe vode

Če imate vi in vaši družinski člani navado, da pogosto uporabljate tuš ali si radi privoščite dolge kopeli, bi lahko tudi za 4-člansko družino 200 litrov vode hitro pošlo. Pomembno je oceniti, koliko vode dnevno potrebujete.

Poleg tuširanja, upoštevajte še druge dejavnosti, ki vključujejo porabo tople vode – pranje perila, pomivanje posode … Na primer, velike družine (še posebno z majhnimi otroci) veliko pogosteje perejo perilo, kot pa nekdo, ki je v gospodinjstvu sam. Zato bodo najverjetneje potrebovale zmogljivejšo toplotno črpalko.

#3 Želena temperatura vode

Pomemben je tudi razmislek o temperaturi vode, ki jo želite. To bo vplivalo na delovanje toplotne črpalke in na njeno sposobnost ogrevanja vode na to želeno temperaturo.

#4 Specifične potrebe

Na izbiro primerne velikosti toplotne črpalke vplivajo tudi dodatne potrebe, ki zahtevajo ogrevanje večje količine vode – na primer, uporaba bazena ali whirpoola.

Topla voda v bazenu

200-litrska toplotna črpalka je odlična za manjša gospodinjstva

V primeru manjših gospodinjstev ali posameznih uporabnikov, ki imajo manjše potrebe po topli vodi, bi lahko bila 200-litrska toplotna črpalka za sanitarno vodo popolnoma zadostna. V primeru večje družine ali večje porabe tople vode, pa bi lahko ista toplotna črpalka bila popolnoma nezadostna.

Kako izbrati najustreznejšo toplotno črpalko za vaše gospodinjstvo?

Moški se odloča za nakup toplotne črpalke za sanitarno vodo

Pred odločitvijo za nakup nove toplotne črpalke se je priporočljivo posvetovati s strokovnjakom, ki bo glede na omenjene dejavnike opravil natančen izračun moči. Pomembno je tudi, da izberete priznanega proizvajalca, ki ponuja kakovostne in zanesljive izdelke ter zagotavlja strokovno namestitev in servis. S pravim partnerjem je lahko nakup nove toplotne črpalke za sanitarno vodo enostaven in prijeten.

Zato o moči toplotne črpalke ne ugibajte sami. Vprašajte strokovnjaka, ki vam bo svetoval o najprimernejši toplotni črpalki za vaše gospodinjstvo. Upošteval bo vse vaše potrebe in pomagal določiti pravilen izračun moči kot tudi velikost zalogovnika za toplo vodo, da boste imeli na voljo zadostno količino tople vode skozi celo leto.

Pozanimajte se o širokem naboru produktov: od sanitarnih toplotnih črpalk z 230 ali s 300-litrskim grelnikom sanitarne vode do modelov toplotnih črpalk, ki jih je mogoče priključiti na obstoječ grelnik sanitarne vode vse do volumna 500 L!

Toplotna črpalka za sanitarno vodo Orca