Published by: 0

Lesketajoče se prvo mesto na Googlu vam je bolj dostopno kot si morda mislite. S pravo strategijo lahko tudi vaša stran doseže najvišja mesta v rezultatih iskanja. Želite vedeti več? Poglejte, kako se tudi vi lahko uvrstite prvi na Google

prvi na google

Prvi na Google se lahko uvrstite na več načinov

Do prvega mesta na Googlu še zdaleč ne vodi samo ena pot. Kombinirate lahko več strategij, jih načrtno spreminjate in izmenjujete, ali pa celo uvajate popolnoma nove. V glavnem pa možne strategije delimo na:

 • plačljive strategije
 • neplačljive strategije

Po čem se plačljive spletne strani razlikujejo od neplačljivih | Panheat.si – Sončna elektrarna

Neplačljive spletne strani se imenujejo tudi “organske” spletne strani. Ker se na prva mesta na Googlu uvrščajo tako, da upoštevajo pravila Googlovega algoritma, so si do določene mere “podobne.” Poglejte npr. spodnji primer spletne strani Panheat.si in njihovo vsebino sončna elektrarna.

Vse strani, ki jih so omenjene v tem prispevku so organske – bodite pozorni na podobnosti in razlike.

sončna elektrarna - prvi na google

Plačljiva uvrstitev na Googlu

Prvo mesto na Googlu lahko zasedate s pomočjo t.i. “Google Ads.” Takšno “strategijo” uvrščevanja imenujemo PPC (Pay Per Click). Tako se imenuje zato, ker plačate vsak obisk oz. “klik” na vašo spletno stran. To pomeni, da Googlu plačate določeno vsoto vsakič, ko vašo stran nekdo obišče.

Dokler plačujete določeno vsoto Googlu, vas bo ta, glede na vsoto zneska, uvrščal na:

 • prva 2-5 mesta v iskanih rezultatih,
 • zadnja 2-3 mesta na koncu prve strani Googlovih rezultatov,
 • prva mesta na drugi Googlovi strani,

Če mesto na Googlu plačujete, se bo to v rezultatih tudi pokazalo z oznako “Oglas” ali “Ad.” Pozor: nekateri iskalci se tega zavedajo, in se zato namensko tistim stranem izogibajo. Če je mesečni obisk za tisto vsebino velik, pa to verjetno ne bo vplivalo na vaš obisk.

Kakšna je torej cena za plačljivo uvrstitev? 

Določa se glede na iskalni volumen (mesečno iskanje) ključne besede, na kateri se želite uvrstiti. Večji kot je, več stane prve mesto. V povprečju en “klik” na Google Ads stane 1-2 $. Če je volumen med večjimi (govorimo več sto, do več tisoč mesečnega obiska) lahko en “klik” stane 50$ in več.

Neplačljiva uvrstitev na Googlu

Odlična, neplačljiva strategija za doseg prvega mesta na Googlu, je t.i. SEO (Search Engine Optimization) ali spletna optimizacija. Razširjena strategija je definirana kot proces zviševanja vidljivosti vašega spletnega mesta.
Izvajanje SEO je popolnoma neplačljiva strategija (razen, če za učenje SEO obiskujete plačljive tečaje ali privatna mentoriranja). Takšnemu načinu doseganja visokih mest imenujemo tudi organska strategija. 

Če SEO izvajate redno in pravilno, bo vaša stran sigurno dosegla prvo mesto na Googlu.

“Organske” strani so na Googlu vse strani, ki niso označene z oznako “oglas.” Organske strani prav tako ne morejo “prehiteti” plačljivih spletnih strani, a vseeno pravimo, da so prišli prvi na Google – upoštevajte, da nekateri iskalci plačljivih spletnih strani ne obiskujejo, ampak preskočijo do prve organske.

Kakšni so stroški za SEO?

Čeprav je SEO sam po sebi popolnoma brezplačna metoda uvrstitve, se lahko vseeno pojavljajo različni stroški:

 • učenje SEO (ponavadi učenje SEO zahteva profesionalno vodenje, če želite do rezultatov hitreje)
 • časovni zamik, ki ga prinaša SEO (več o tem v poglavju Prednosti (in slabosti) strategij uvrščanja)

O spletni optimizaciji boste na spletu našli veliko virov – SEO je zapletena strategija, ki zahteva veliko znanja. Njegovo težavnost določajo ključne besede, na katerih želite priti prvi na Google.

Če ima beseda nizek iskalni volumen (mesečni obisk), je optimizacija lažja – prvo mesto boste dosegli brez večjih problemov. Ko pa ciljate na visoke volumne (100 – …) pa učinkovit SEO zahteva veliko dela.

Dodatno o tematiki prvi na Googlu: Koliko je vredno biti prvi na Googlu

Se lahko SEO učinkovito naučite sami? | Ebonitete.si – Bilanca stanja

Spletna stran Ebonitete.si se je spletno optimizacijo učila v mentorstvih s slovenskim SEO mojstrom. Ko so se optimizacije zadostno naučili, so z učenjem nadaljevali samostojno. Sedaj se pogosto uvrstijo prvi na Google. Na spodnji sliki vidite, kako izgleda njihov optimiziran prispevek Bilanca stanja.

SEO pa se učinkovito lahko naučite tudi sami. Priznan SEO mojster, ki je učil spletno stran Ebonitete.si je namreč samouk.

bilanca stanja - prvi na google

Prednosti strategij uvrščanja

Prednosti plačljive (PPC) strategije:

 • rezultati so vidni takoj Rezultati PPC so vidni isti trenutek, ko Googlu pričnete plačevati. To je še posebej uporabno za nova podjetja, ki so šele pričela s širjenjem na splet in grajenjem svojega spletnega mesta.
 • prvo mesto na Googlu zasedate dokler plačujete za Google AdsTudi plačniki med samo “tekmujejo” za boljše napisan oglas. V večini primerov pa boste prvo mesto dosegali tako dolgo, dokler plačujete.
 • PPC zahteva veliko manj časa in trudaPlačljiva strategija vam prihrani veliko časa, ki ga lahko namenite razvoju drugih stvari na spletni strani. Tako se lahko razvoja vaše starni lotite iz prodajnega vidika – z vključevanjem psiholoških trikov in prodajnih formul.
 • izpostavljeni ste ogromnemu številu bralcevČe ste ciljate na veliko ključno besedo, bo vaš priliv sigurno večji, kot bi bil drugače (čeprav ne boste dosegli tako velikega obiska kot bi ga lahko s SEO)

Prednosti neplačljive (SEO) strategije:

 • ste organska spletna stranPomanjkanje oznake “oglas” vam bo nedvomno pridobilo nekaj dodatnih bralcev.
 • za ohranjanje prvega mesta na Googlu nimate stroškovKo se enkrat naučite SEO, boste prvo mesto na Googlu lahko dosegali brez kakršnihkoli stroškov.
 • SEO rezultati so trajniSpletna optimizacija je proces, ki ima trajne posledice. Ko nekaj časa pravilno izvajate SEO, dosežete dobre rezultate, in nato prenehate z izvajanjem optimizacije, bo se vaša stran še dolgo po prenehanju ohranila na visokih mestih.
 • SEO se lahko učite sami (neplačljivo) ali ob profesionalni pomoči (plačljivo) Splet ponuja ogromno količino virov za učenje SEO, napotke pa ponuja tudi Google sam. Nekaj lahko o SEO izveste že samo ob spremljanju SEO mojstrov na družabnih omrežjih, ki pogosto delijo svoje nasvete.

Slabosti strategij uvrščanja

Slabosti plačljive (PPC) strategije:

 • strošek je s časom bolj videnPlačevanje prvega mesta na Googlu se sprva morda res izplača (kot smo govorili za novejša podjetja), vendar kasneje lahko celo ovira rast podjetja in nadaljno širjenje po spletu.
 • PPC nima nobenega trajnega učinkaTakoj, ko prvo mesto na Googlu prenehate plačevati, bo spletna stran padla. Tudi, če ste prvo mesto plačevali več let.
 • na PPC spletne strani klikne manj kot 33% vseh iskalcevNa oznako “Oglas” je pozornih več kot dve tretjini iskalcev –  to pomeni da s PPC nikoli ne boste dosegli tako velikega števila bralcev, kot bi ga lahko s SEO. S časom to postane ovira pri širjenju podjetja.

  prvi na google

Slabosti neplačljive (SEO) strategije:

 • da deluje učinkovito, je potrebnega veliko znanja (in veliko časa)Za začetek, se SEO sploh morate naučiti. Proces učenja spletne optimizacije pa je lahko zelo zapleten, še posebej če se učite sami.
 • rezultati niso vidni takojV nasprotju z rezultati PPC, rezultati, ki jih prinese SEO niso vidni takoj. Proces do dobre uvrstitve lahko “traja” tudi več let.
 • pravila spletne optimizacije se spreminjajoČeprav to zaenkrat še ne predstavlja velike ovire, se lahko zgodi da pride do drastične spremembe v Googlovem algoritmu, kar pomeni ponovno prilagajanje.

Če sklepamo iz zgoraj navedenih iztočnic, vidimo, da je PPC boljša izbira v začetku širjenja na splet, SEO pa je boljša izbira z več znanja in prakse.

Mnoga začetniška podjetja so zato iznašla odlično strategijo, ki je kombinacija dveh. Deluje tako, da PPC plačujejo na začetku poslovne poti, a se obenem učijo optimizacije. Ko se naučijo SEO, v celoti preklopijo na organsko uvrščanje.

Ta strategija je že delovala za več podjetij. Poglejte primere spodnjih …

Spletna stran Prvafina.si in prispevek Zavarovanje terjatev

Prva finančna agencija je s svojo spletno stranjo pričela že nekaj let nazaj. Sedaj se s pomočjo spletne optimizacije, redno držijo prvih mest na Googlu. Poglejte npr. njihov prispevek Zavarovanje terjatev na spodnji sliki.

Zgrajen je po SEO pravilih. Opazite kakšne podobnosti s stranjo Panheat.si?

zavarovanje terjatev - prvi na google

Spletna stran Magus.si in prispevek Bolečine v križu

Tudi spletna stran Magus.si dosega prva mesta s pomočjo spletne optimizacije. Podobno kot prejšnje omenjene spletne strani, sledi določenim SEO pravilom, pisci pa se pogosto uvrstijo prvi na Google. Poglejte njihov prispevek Bolečine v križu na povezavi.

bolečine v križu - prvi na google

Več o spletni optimizaciji si poglejte na povezavi. V spodnjem posnetku pa najdete tudi več informacij o PPC in SEO: