Published by: 0

Tourettov (too-RET) sindrom je motnja, ki vključuje ponavljajoče se gibe ali neželene zvoke (tike), ki jih ni mogoče zlahka nadzorovati. Na primer, lahko večkrat mežikate z očmi, skomignete z rameni ali izbruhnete nenavadne zvoke ali žaljive besede.

Tiki se običajno pojavijo med 2. in 15. letom starosti, povprečje pa je okoli 6. leta starosti. Pri moških je približno tri do štirikrat večja verjetnost za razvoj Tourettovega sindroma kot pri ženskah. Čeprav ni zdravila za Tourettov sindrom, so zdravljenja na voljo. Mnogi ljudje s Tourettovim sindromom ne potrebujejo zdravljenja, če simptomi niso moteči. Tiki se po najstniških letih pogosto zmanjšajo ali postanejo nadzorovani.

Kako se izražajo simptomi?

Tiki – nenadni, kratki, občasni gibi ali zvoki – so značilni znak Tourettovega sindroma. Lahko se gibljejo od blagih do hudih. Hudi simptomi lahko znatno motijo ​​komunikacijo, vsakodnevno delovanje in kakovost življenja.

Tiki so razvrščeni kot:

 • Preprosti tiki. Ti nenadni, kratki in ponavljajoči se tiki vključujejo omejeno število mišičnih skupin.
 • Kompleksni tiki. Ti različni, usklajeni vzorci gibov vključujejo več mišičnih skupin.

Tiki lahko vključujejo tudi gibanje (motorični tiki) ali zvoke (vokalni tiki). Motorični tiki se običajno začnejo pred vokalnimi tiki. Toda spekter tikov, ki jih ljudje doživljajo, je raznolik.

 • Poleg tega lahko tiki:
 • Razlikujejo se po vrsti, pogostosti in resnosti
 • Poslabša se, če ste bolni, pod stresom, zaskrbljeni, utrujeni ali razburjeni
 • Pojavijo se med spanjem
 • Sčasoma se spremeni
 • Poslabša se v zgodnjih najstniških letih in izboljša med prehodom v odraslost
 • Preden se pojavijo motorični ali glasovni tiki, boste najverjetneje občutili neprijeten telesni občutek (predviden nagon), kot je srbenje, mravljinčenje ali napetost. Izražanje tika prinaša olajšanje. Z velikim naporom lahko nekateri ljudje s Tourettovim sindromom začasno ustavijo ali zadržijo tik.
 • Kdaj k zdravniku
 • Obiščite otrokovega pediatra, če opazite, da vaš otrok kaže nehotene gibe ali zvoke.
 • Vsi tiki ne kažejo na Tourettov sindrom. Pri mnogih otrocih se razvijejo tiki, ki minejo sami po nekaj tednih ali mesecih. Kadar pa se otrok nenavadno vede, je pomembno ugotoviti vzrok in izključiti resne zdravstvene težave.

Glavni simptomi Tourettovega sindroma so povezani s tiki, ki se lahko pri vsakem bolniku precej razlikujejo. Lahko vključujejo:

 • Enostavni vokalni tiki (npr. kašljanje, vohanje, pihanje, kričanje)
 • Zapleteni vokalni tiki (npr. nenehno ponavljanje stavkov, posnemanje drugih, preklinjanje)
 • Preprosti fizični tiki (npr. trzanje glave, zvijanje vratu, škrtanje z zobmi, zavijanje z očmi, mežikanje)
 • Kompleksni fizični tiki (npr. tresenje, udarjanje, brcanje, posnemanje gibov)

Številni bolniki občutijo tudi nenavaden občutek, preden se začne tik, znan kot slutnja. To lahko vključuje vneto grlo, srbeče sklepe, mišično napetost ali pekoč občutek v očeh.

Pojav tikov običajno sprožijo določene situacije, v katerih je močan stres, tesnoba ali utrujenost. Ti simptomi so lahko prisotni tudi pri aspergerju. Dejavnosti, ki zahtevajo visoko stopnjo koncentracije, kot so tekmovalni športi ali akademsko branje, lahko povzročijo začetek tikov.

Tourettov sindrom (TS) je nevrološko stanje, za katerega so značilni nehoteni gibi ali zvoki, znani kot tiki, ki se običajno začnejo v otroštvu in lahko izzvenijo ali se nadaljujejo v odrasli dobi. Bolniki, ki živijo s Tourettovim sindromom, imajo lahko zaradi sindroma težave pri vključevanju v družbo in obvladovanju vsakodnevnih dejavnosti.

Na srečo večina bolnikov ugotovi, da njihovi simptomi izzvenijo v približno desetih letih. Eden od treh bolnikov trpi za to boleznijo vse življenje, čeprav se resnost običajno zmanjša, ko se starajo, kar zmanjšuje njihovo odvisnost od zdravil in drugih tehnik obvladovanja.

Kako se v življenju soočiti s tem sindromom?

Za Tourettov sindrom ni zdravila, vendar lahko številne tehnike pomagajo pri obvladovanju stanja in bistveno izboljšajo kakovost življenja posameznika. Podobno kot z avtizmom.

Večina posameznikov s Tourettovim sindromom ugotovi, da lahko za določen čas zatrejo svoje tike. Vendar pa dolgotrajno zadrževanje tikov ne velja za koristno, saj je za posameznika težko in utrujajoče. Zato je najbolje, če lahko čim prej sprostijo tik, da zmanjšajo resnost epizode.

V mnogih primerih lahko pacienti znatno zmanjšajo pogostost in resnost tikov z uporabo nasvetov za samopomoč in preprostimi spremembami življenjskega sloga. Tej vključujejo:

 • Izogibanje stresnim situacijam, ki lahko sprožijo tik
 • Razpoložljivost »tišne sobe« za sprostitev tika stran od drugih posameznikov.
 • Vključitev v podporno skupnost (osebno ali na spletu) za povezovanje s posamezniki s podobnimi težavami.
 • Sodelovanje pri dejavnostih z visoko koncentracijo, kot je igranje instrumenta ali tekmovalni šport.

Kakšna zdravila uporabiti v te namene?

Obstajajo tri glavne možnosti farmacevtskega upravljanja, ki jih je mogoče uporabiti za izboljšanje kakovosti življenja posameznikov, ki živijo s Tourettovim sindromom. Uporabimo lahko tudi v namene rettovega sindroma.

 • Pri blagih do zmernih primerih se priporočajo alfa2-adrenergični agonisti (npr. klonidin) , da stabilizirajo ravni norepinefrina v možganih in zmanjšajo tveganje za sprožitev tikov.
 • Mišični relaksanti (npr. baklofen, klonazepam) so lahko koristni pri nadzoru tikov, zlasti tistih fizične narave.
 • Antagonisti dopamina (npr. aripiprazol) imajo običajno najučinkovitejše rezultate, vendar so povezani z več stranskimi učinki kot druge medicinske možnosti.

Upravljanje s psihoterapijo

Psihoterapija in sodelovanje svetovalca lahko posameznikom pomagata pri soočanju s socialnim in čustvenim stresom, ki je povezan s Tourettovim sindromom.

Pogosto se izvaja vedenjska terapija, ki posameznika spodbuja, da s pomočjo svetovalca prepozna vzročne situacije, ki vodijo do tikov. Od te točke je mogoče sprejeti določene tehnike za izogibanje ali obvladovanje teh situacij na primernejši način. Odprava navade je metoda, ki vključuje lajšanje tika s spodbujanjem manj opaznega dejanja, kot je globoko dihanje, namesto da bi glasno ponavljali fraze.

Tourettov sindrom se lahko zdravi s kombinacijo medicinskih in nefarmakoloških terapij. Medicinske možnosti vključujejo uporabo stabilizatorjev razpoloženja in antipsihotikov, ki lahko zmanjšajo simptome tikov in krikov. Nefarmakološke možnosti vključujejo terapijo z biofeedbackom, kognitivno-vedenjsko terapijo in tudi fizioterapijo za spremljanje in nadzor stresa. Prav tako se lahko uporablja tudi kirurški poseg, kot je deep brain stimulation, v izjemnih primerih, kadar druge metode ne delujejo.