Published by: 0

Avtodeli – olja za servo sisteme

Avtodeli. Tudi olja za servo sisteme so del avtomobila, spadajo med sisteme avtodelov. Vsak avtomobil, ne glede na to, ali je osebni, kombi, avtobus, tovorni, delovni stroj ali gradbeni stroj, ima volan.

Začetki proizvodnje avtomobilov so imeli volan na osnovi » polža«. Z razvojem je prišel  volan z volansko letvijo in prenosom z krmilnimi palicami.

Kako deluje servo volan?

Sodobni avtomobili so dobili tako imenovane  servo volane. To pomeni, da ima sistem upravljanja na zobati letvi pomoč pri premikanju. Servo črpalka, servo cevi in posoda za servo olje – hidravlično tekočino  so sestavni deli  mehanizma za upravljanje.

Modernejši avtomobili imajo vgrajene volanske sisteme, ki so kombinacija elekričnega sistema in servo črpalke.

Novodobni volani imajo tudi sisteme, ki so vodeni izključno z elektroniko in računalniškim programom.

AVTODELI KRUNO.SI

Tekočina,  ki je v sistemu, je v bistvu hidravlično olje posebne gostote, imenovano tudi servo olje oz. olje za servo volane. Tovarna pri izdelavi novega avtomobila v svojih razvojnih oddelkih preizkuša  sisteme in določi, katere posebne lastnosti mora olje imeti.

Volan in volanski sklopi, kakor tudi servo volan, so mehanizem, ki služi celo obdobje delovanja avtomobila.

Sistem pa je potrebno vzdrževati in kontrolirati..

Posebno pozornost je treba posvetiti kontroli  količine olja za servo krmiljenje. Le ta mora biti vedno v mejah  predpisanega.

Pomanjkanje olja je vedno vzrok za okvare servo črpalke in zobate letve. To preprečimo z rednim servisiranjem avtomobila in z rednimi kontrolami.

Kako deluje volanski sistem?

Volanski sistem deluje vedno na enak način. Pomaga pri upravljanju in vrtenju z volanom. Novejše izdelave kot je avtomobil, bolj moderno in dovršeno napravo ima.

Vsi sistemi, razen popolnoma avtomatiziranih, pa uporabljajo servo tekočino oziroma hidravlično olje.

Olja se delijo po barvi, specifikaciji, tovarniških odobritvah in po blagovnih znamkah.

Večina olj je v rdeči barvi, lahko pa tudi v zeleni ali rumeni oziroma temno rjavi. Avtodeli kruno.si imajo v svoji ponudbi široko paleto hidravličnih olj.

Nikoli ne uporabljamo olja, ki je drugačno od tistega, ki je že v sistemu. Najbolje je, da prepustimo kontrolo in morebitno dolivanje strokovno usposobljenim servisnim svetovalcem ali avtomehanikom.

Olje mora imeti tovarniško odobritev od proizvajalca. Ta je zapisana v servisni knjižici vsakega avtomobila.