Published by: 0

Arganovo olje in niacin ter njuni učinki na telo

Arganovo olje je zelo dragoceno rastlinsko olje na svetu. Kozmetična različica olja, stisnjenega iz surovih arganovih semen, je precej gosta, zlate do oranžne barve in zelo nežnega vonja po oreščkih.

100% arganovo olje vsebuje do 80 % esencialnih maščobnih kislin, vitamine A, F in zlasti E, tokoferole in karoten. Vsebuje zlasti veliko antioksidantov, ki prispevajo k zaščiti in regeneraciji celic.

Vpliv arganovega olja na kožo

Kompleks aktivnih sestavin v našem arganovem olju zagotavlja koži popolno nego. Odstranjuje odvečni sebum, upočasnjuje nastajanje gub ter jo ščiti pred vplivi okolja in časa. Kože ne masti, temveč jo naredi mehko in voljno. Arganovo olje spodbuja zdravljenje vnetij in draženja, prispeva tudi k zdravljenju aken in luskavice . Ugodno vpliva tudi na zdravje nohtov.

Vpliv arganovega olja na lase in trepalnice:

Visoka vsebnost esencialnih kislin, vitaminov B in E zagotavlja popolno naravno nego las. Kakovostna prehrana poveča vitalnost lasnih korenin in prispeva k splošni krepitvi las. Pospešuje rast las in preprečuje cepljenje konic. Arganovo olje neguje celotno lasišče. Pomaga tudi tistim, ki si prizadevajo za lepe, zdrave in goste trepalnice.

Vpliv arganovega olja na nohte

Arganovo olje je zelo učinkovito tudi pri negi nohtov in nohtne posteljice. Zavira nastajanje gub, krepi krhke in razpokane nohte ter jih odlično neguje. Pospešuje zdravljenje različnih dermatoloških bolezni in glivic.

Še en pomemben izdelek v naši ponudbi je niacin, ena najbolj znanih oblik vitamina B3, ki je del B-kompleksa in ga najdemo v številnih živilih, na primer v fižolu, jajcih, mleku, mesu, zeleni zelenjavi in polnozrnatih izdelkih. Je bistvena organska snov, ki jo naše telo potrebuje za izvajanje številnih pomembnih fizioloških procesov. Poleg niacina sta med znanimi oblikami vitamina B3 še nikotinamid in inozitol heksanikotinat, ki imata enak pozitiven učinek na naše telo. V tem članku bomo o njem povedali nekaj več in razpravljali o tem, zakaj bi morali poskrbeti tudi za njegov redni vnos.

Vsi tako imenovani vitamini B-kompleksa so pomembna goriva za naše telo, saj sodelujejo pri razgradnji kompleksnejših ogljikovih hidratov v enostavne sladkorje, zlasti glukozo, ki je edina oblika energije, ki jo lahko uporabljajo celice našega telesa [1]. Seveda imajo tudi številne druge zelo pomembne vloge. Niacin v tem pogledu zagotovo ni izjema, njegove lastnosti pa začenja ceniti vse več profesionalnih in amaterskih športnikov. Zakaj je tako?

NIACIN IN RASTNI HORMON

Somatotropni ali, če želite, rastni hormon je nedvomno eden najpomembnejših hormonov našega telesa, ki je, kot pove že njegovo ime, odgovoren za pravilno rast (pa tudi regeneracijo) organov in tkiv, prečnih skeletnih mišic ne izključuje. Eden od najbolje opisanih pozitivnih učinkov niacina je njegov vpliv na povečano izločanje hormona, ki ga proizvaja prednji del hipofize, hipotalamus. Pri tem je ključnega pomena redna uporaba, zelo pomembna pa je tudi pravilna časovna razporeditev uživanja. Priporočljivo je vzeti 1 gram niacina približno eno uro pred treningom in 1 gram približno 3 ure po treningu.

POMANJKANJE VITAMINA B3

Bolezen pelagre se pogosto pojavlja v državah v razvoju. To je huda bolezen, ki jo povzroča predvsem pomanjkanje niacina. Njeni znaki so jagodno obarvan jezik, vnetje jezika, vnetje ustne votline, slabost, bruhanje, zaprtje, driska, krčevite bolečine v trebuhu, pomanjkanje želodčnih kislin. Na rokah, notranjih straneh okončin, vratu in obrazu se pojavijo simetrična rdečina, oteklina in luščenje kože, koža postane zelo hrapava. S psihološkega vidika se pojavijo depresija, utrujenost, migrene, nespečnost, razdražljivost, izguba spomina, alergija na svetlobo, svetle barve in glasbo. Če se nekaj časa ne zdravi, se pojavi tresenje rok, huda psihična stanja, halucinacije, melanholija. Pri bolezni pelagre primanjkuje tudi drugih vitaminov skupine B, C, A in E. V naših razmerah se začetne manifestacije pomanjkanja niacina kažejo z nespečnostjo, razdražljivostjo, nemirom, fluidnostjo, raztresenostjo, nezmožnostjo koncentracije. Pri starejših se to pogosto obravnava kot senilnost, vendar v večini primerov zadostuje, da se ta vitamin dopolnjuje.