Published by: 0

Kamor koli greste dandanes, boste na panojih in ostalih reklamah videli poplavo okolju prijaznih izdelkov. To velja tudi za moderno kozmetiko: od zelenih lepotnih rešitev, ki jih objavljajo industrijski velikani, do razširjenih okolju prijaznih oglasov. Trajnost zdaj oblikuje razvoj kozmetičnih izdelkov. Kaj pa je zelena kozmetika in kako vpliva na nego kože? Lahko je trditi, da je izdelek “100% ekološki” ali “naravno izdelan”. Kaj pa to v resnici pomeni? Je zelena kozmetika samodejno varnejša in boljša? Ali se pri nakupu ekoloških izdelkov resnično zavedamo okolja ali se le prilagajamo novim trendom?

Trendi prihajajo in odhajajo. Ker sta zdravje in lepota tesno povezana, je bolj pomembno, da se osredotočimo na vrednost, ki jo lahko dobimo iz vsakega kozmetičnega proizvoda, namesto da bi bili le trendovski.

Zelena kozmetika ali angleško clean beauty

Vzpon trajnostne lepote in zelene kozmetike

Globalno gledano, lovljenje lepote in dobrega počutja ni nikoli problem. Problematična je uporaba aktivnih in potencialno uničujočih kozmetičnih kemikalij, ki lepotno industrijo ogrožajo s strani naravovarstvenikov. Pomislite na široko rabljene mikro-kroglice (ali mikro plastika), ki prizadenejo naše morsko okolje in se boste zavedali bistva.

Ko je industrija zaradi povečane uporabe plastike in strupenih kemikalij zaplula v nevarne vode, je trajnost postala pomemben del razvoja izdelkov. Majhna podjetja (večinoma inovativni start-upi) so uspeli opraviti okolju prijazen prehod in samo vprašanje časa je, kdaj bodo velika podjetja sledila temu trendu.

V bistvu je zelena kozmetika, imenovana tudi čista lepota (clean beauty), skupek nestrupenih lepotnih izdelkov, ki vam aktivno pomagajo doseči vaše lepotne cilje. Čisti in zeleni kozmetični izdelki so okolju prijazni navznoter in navzven (sestavine in embalaža). Izdelani so iz nestrupenih sestavin in so pakirani v biološko razgradljivih materialih ali pa v materialih za večkratno uporabo.

Različne zelene terminologije

S trajnostnimi izdelki na naših policah je lažje živeti brezčasno, brez trendov in istočasno ne imeti občutka krivde do potrošništva. Toda kako najti izdelek, ki ustreza vašim potrebam, če ne razumete, kaj je napisano na etiketah?

Poglobimo se nekoliko globlje v te “zelene” nalepke, da boste lahko informirano kupovali.

Nestrupene sestavine

Parabeni, sintetične dišave in ftalati so le nekatere od strupenih sestavin, ki se jih morate izogibati pri nakupu kateregakoli izdelka, ne samo zelene kozmetike. Večina teh kemikalij je škodljivih za okolje in vaše telo. Znanstveniki jih pogosto povezujejo z rakom in z drugimi resnimi zdravstvenimi težavami.

Ko je izdelek označen kot Bio in istočasno tudi certificiran s stani neodvisnih inštitutov,  pomeni, da je bila formula izdelana iz varnih sestavin. Sestavine rastlinskega izvora so vedno odlična izbira za nego kože in istočasno so prijazne do okolja.

Okolju prijazna embalaža

Številne blagovne znamke kot odgovor na preobremenjenost okolja s plastičnimi odpadki uporabljajo okolju prijazno, biorazgradljivo embalažo. Primer teh, pametnih rešitev, je tudi ERUi Bio Kosmetik iz Avstrije. ERUi je svojevrstni pionir v kategoriji zelene kozmetike, saj je združil Bio certificirano kozmetiko z biološko razgradljivo embalažo in to za celotno linijo svojih izdelkov.

Zelena kozmetika v biološko razgradljivi embalaži brez plastike

Veganska kozmetika

Kot že ime pove, so veganski izdelki izključno neživalskega izvora. Te rešitve ne vključujejo nobenih živalskih stranskih proizvodov, vključno z medom, čebeljim voskom in lanolinom. Druga pogosta ne-veganska sestavina je glicerin, rastlinski ali živalski izdelek, ki ga pogosto najdemo v milu.

Vendar je pomembno opozoriti, da “veganstvo” ne pomeni nujno “brez krutosti” in obratno – tema, o kateri bomo razpravljali v nadaljevanju.

Zraven tega je pomembno opozoriti, da veganski izdelki niso vedno naravni izdelki, saj lahko vsebujejo tudi sintetične dodatke.

Brez krutosti

Izraza “vegansko” in “brez krutosti” pogosto povzročata zmedo pri potrošnikih, zato je pomembno, da razumemo te izraze. Stopimo v njihova siva območja in poglejmo, kaj te oznake v resnici pomenijo.

Kadar je izdelek brez krutosti pomeni, da v njegov razvoj ni vključeno nobeno testiranje na živalih. Vendar “brez krutosti” ne zagotavlja, da v raztopini ni stranskih živalskih proizvodov.

Enostavno povedano:

Vegansko: Ni stranskih živalskih proizvodov, lahko pa vključuje (ali pa ne) teste na živalih.

Brez krutosti: Ni preskusov na živalih, lahko pa vključuje (ali pa ne) stranske živalske proizvode.

Lepotni izdelek je lahko tudi veganski in brez krutosti. Če želite biti prepričani, da je vaš izdelek veganski in brez testov na živalih, se splača preveriti ali izdelek vsebuje katerega od teh certifikatov:

1) Logotip PETA brez krutosti

2) Logotip Leaping Bunny

Te značke so odličen pokazatelj, da so lepotni izdelki, ki jih kupujete, brez krutosti. Če ne vidite nobene od teh nalepk, lahko preverite tudi nakupovalni vodnik brez krutosti, ki ga je objavil PETA. Na seznamu so podjetja, ki so stoodstotno brez krutosti.

Zakaj kupiti zeleno kozmetiko

Čista, trajnostna lepota, je popolna vrsta lepote. Ko kupujete trajnostne izdelke, podpirate okolje in hkrati spodbujate skrb zase. Če pa vas še kaj ovira pri izbiri in nakupovanju zelene kozmetike, upoštevajte naslednje:

  1. Vsi imamo pravičen delež okoljske odgovornosti

Sodobni potrošniki imajo naraščajočo globalno zavest in jim je mar za družbeno in okoljsko odgovornost. Ena glavnih prednosti trajnostnih izdelkov je njihov prijaznejši vpliv na okolje.

Vsak teden se pojavijo nove zgodbe o nevarnih izpustih ogljika ali ogromnih plastičnih otokih v oceanu. Številne petro-kemikalije v običajni kozmetiki so strupena onesnaževala in poslabšujejo okolje in naše telesno počutje. Ko postajamo potrošniki bolj ekološko ozaveščeni, zahtevamo naravne izdelke z nizko stopnjo onesnaževanja.

Lepotni izdelki, ki vsebujejo mešanico strupenih kemikalij, so krivci za nenehno poslabšanje okoljskih razmer. Popoln primer je uporaba mikrokroglic v piling izdelkih, zobni pasti in gelih za prhanje.

Ko se ti majhni, nerazgradljivi plastični delčki spustijo po našem odtoku, gredo naravnost po naših vodnih poteh in se skupaj spremenijo v veliko ekološko katastrofo, ki se zbira v morjih in se v nas vrača po prehranjevalni verigi.

Zamislite si to: ko ta drobna plastika plava po oceanih, jo majhne ribe in druga morska bitja dojemajo kot hrano. Po prehranski verigi se ta plastika akumulira v vedno večjih ribah in tako pride tudi v človeško telo.

  1. Nakup trajnostnih izdelkov nas lahko zaščiti pred izčrpavajočimi boleznimi

Naš planet si ne zasluži strupenih kemikalij in tudi mi ne. Če čista lepota ni vaša prioriteta, je čas, da razmislite o svojem zdravju. Bi raje na kožo nanesli sestavine, ki povzročajo raka ali sredstva, ki povzročajo Alzheimerjevo bolezen? A vam je to vredno?

Strupene sestavine, kot so aluminij, ftalati in parabeni, se na prvi pogled morda zdijo neškodljive, lahko pa dolgoročno povzročijo izčrpavajoče bolezni. Na primer, ftalati in parabeni so povezani z različnimi vrstami raka. Parabeni so pogosta kemikalija, ki jo najdemo v čistilih za obraz in deodorantih.  Zelena kozmetika predstavlja zdravo alternativo v vaši negi.

Lahko se zgodi, da je zelena kozmetika cenovno dražja od konvencionalne kozmetike. Če pa upoštevate njene dolgoročne koristi in zdravstvene probleme, ki lahko nastopijo pri rabi agresivne kozmetike, so proizvodi zelene kozmetike vredni vsakega evra.

Zelena kozmetika in naš preizkus

Za vas smo preizkusili zeleno kozmetiko znamke ERUi Bio Kosmetik. Kot rečeno, je ERUi edinstven na svojem področju, saj se je popolnoma odrekel rabi okolju neprijazne plastične embalaže in se zavzel, da proizvaja samo bio certificirane proizvode najvišje kakovosti. Proizvodi so popolnoma naravni, brez konzervansov in dodatka sintetičnih sestavin. Zraven tega je njihova embalaža popolnoma biološko razgradljiva.

Za vas smo preizkusili:

Dreaming Duchess Bio kremo za obraz (Nachhaltige Bio Gesichtscreme), ki je posebej prilagojena za suho in občutljivo kožo. Krema je brez vode, kot vsi ERUi proizvodi, zato je zadostna zelo majhna količina proizvoda, da zadovolji vse potrebe vaše kože.

Zelena kozmetika – preskok na zdrav življenjski stil

Hornwald Bio Aftershave za moške (Bio Aftershave ohne Alkohol) je zelo zanimiv proizvod, saj ima veliko različnih namenov kot večina ERUi proizvodov. Hornwald je hkrati krema za obraz in aftershave brez alkohola, prilagojen za moške z občutljivo kožo, še posebej po britju.

Purple Bee Bio balzam za ustnice (Bio Lippenpflege für trockene Lippen) je mazilo za ustnice. Še posebej priporočljivo za ljudi, ki imajo zelo suhe in razpokane ustnice. Zaradi svojih naravnih surovin, kot na primer ognjič, pospeši celjenje razpokanih ustnic in koži vrača vlago.

Zelena kozmetika – preskok na zdrav življenjski stil

Winter Bio Milo (Bio Gesichtsseife für trockene Haut) je edinstveno bio milo, ki ga lahko uporabljate za različne namene, kot na primer za tuširanje, umivanje obraza in odstranjevanje ličil. Zelo nežno milo brez vonja, je bilo posebej razvito za suho kožo in alergike, saj ne vsebuje nobenih alergenov.

Zelena kozmetika in naše ugotovitve

Zelena kozmetika ni samo trend, ampak zdrav življenjski stil posvečen uporabnikom in našemu okolju. ERUi proizvodi so presegli vsa naša pričakovanja, saj so tako sestavine kot počutje kože fantastični. Kar pa nam je še posebej všeč, je to, da lahko mala podjetja, kot je ERUi, naredijo enormen korak v smer trajnostnega razvoja in dokažejo svoji panogi kam vodi okolju prijazen pristop podjetij. Kot sami rečejo »Najboljše za vas, za vašo kožo in naš planet«. Bolje tudi mi ne bi mogli formulirati.

Viri:

  1. https://www.greentechnologyinfo.com/green-living/green-cosmetics-health-beauty/