Published by: 0

Infrardeča svetloba je razlog, zakaj nam je toplo, ko sije sonce sredi zimskega dne. IR valovi, ki jih oddaja sonce, neovirano potujejo skozi vesolje in segrevajo vsak predmet, na katerega zadenejo, vključno z vašim telesom.

Ogrevanjem z IR paneli delujejo podobno tako, da pretvarjajo električno energijo v toploto. Infrardeče sevanje je del elektromagnetnega spektra.

Besedo »sevanje« pogosto povezujemo z nečem negativnim in škodljivim, v resnici pa je sevanje le proces oddajanja energije. Tako kot sevanje vidne svetlobe je IR sevanje oz. ogrevanje z IR paneli 100 % varno, varčno in udobno za uporabnika.

ogrevanje z IR paneli

Zakaj bi izbrali ogrevanje z IR paneli: 10 koristi uporabe predstavimo v nadaljevanju prispevka.

Ogrevanje z IR paneli: 10 koristi uporabe

1. Ogrevanje z IR paneli je trajnostna in alternativna rešitev drugim ogrevalnim sistemom na fosilna goriva ali biomaso.

Namesto neposrednega ogrevanja zraka v prostoru IR paneli enakomerno ogrevajo stene, strop in tla, kar absorbira toploto in jo nežno oddaja nazaj v prostor.

To je učinkovitejše od običajnih ogrevalnih sistemov, ki zapravljajo energijo s segrevanjem velikih količin zraka in grejejo tudi tiste prostore, ki jih uporabljamo manj, kot je na primer pred prostor, garaža, spalnica, …

Nasprotno pa zrak nima toplotne mase, kot v primeru tradicionalnih konvekcijsko ogrevanih prostorih. Če uporabljate npr. RADIATOR je njegova slaba lastnost v tem, da ko se vrata odprejo, bo vroč zrak hitro ušel. Ponovno boste morali ogrevati prostor oz. sobo, da se boste zopet počutili toplo in udobno.

ogrevanje z IR paneli

Ogrevanje z IR paneli je lahko do kar 60 % cenejše

Pomembna razlika med IR sevanjem oz. ogrevanjem in drugimi viri toplote je v tem, da IR sevanje ne segreva zraka (konvekcija), temveč snovi oziroma trdne snovi. Ljudje, stene zgradb in pohištvo tako absorbirajo toploto IR sevanja in jo ponovno enakomerno oddajajo.

Ogrevanje z IR paneli ustvarja več udobja za ljudi v prostoru kljub nižji sobni temperaturi, saj toplota prihaja iz vseh smeri in ne skozi kroženje toplega zraka. Zaradi tega je še posebej primeren za alergike in astmatike, saj deluje brez dvigovanja prahu.

2. IR paneli ne potrebujejo vzdrževanja in ne potrebujejo serviserja

Infrardeči grelniki so izredno vzdržljivi, na dolgi rok ne potrebujejo vzdrževanja, ogrevanje z IR paneli je brez toplotnih izgub, namestitev pa poteka v nekaj preprostih korakih, brez velikih posegov v prostor. Garancija za IR panele velja 12 let ali več!

Odločite se za nakup IR panelov na ključ! 

Pri nakupu se osredotočite na podjetje, ki se ukvarja s prodajo IR panelov in poleg tega nudi tudi namestitev oz. montažo!

Pri podjetju Panheat svetujemo, montiramo, namestimo in v celoti izkoristimo potencial vašega prostora. Če potrebujete svetovalca ali monterja, vam Panheat z veseljem pomaga pri načrtovanju in izvedbi vašega projekta! Več na: https://panheat.si/kontakt

3. Preprosta in hitra namestitev sistema za ogrevanje z IR paneli

Za namestitev IR panelov ne potrebujete kompleksne in večurne montaže. Panele na povsem enostaven način namestite na steno ali strop, tako da jih boste zlahka držali stran od hišnih ljubljenčkov in otrok (grejejo se približno tako kot standardni radiatorji). Infra paneli so lahko tudi prostostoječi in prenosni.

ogrevanje z IR paneli

Ker nimajo gibljivih delov, delujejo popolnoma tiho, zaradi česar so idealni za vsako pisarno, dnevni ali nočni prostor.

Prednost pri namestitvi IR panelov doma je v tem, da ni potrebno integrirati nobenih cevovodov ali skladišč za gorivo.

Medtem ko sodobni plinski grelniki ali toplotne črpalke zahtevajo ustrezne cevi za transport ogrevalne vode, infrardeči grelniki potrebujejo le dostop do iztoka.

Predvsem pri starejših stavbah, ki so se v preteklosti oskrbovale s toploto, brez ogrevanja vode, toplovodov in razdelilnikov ogrevalnih krogov ni na voljo in bi jih bilo treba najprej položiti. Ta strukturni zalogaj je pri IR grelniku odpravljen tako, da se posodobitev ogrevanja opravi hitro, poceni in brez umazanije.

V primerjavi z infrardečim grelnikom se vodni ogrevalni sistemi počasneje odzivajo na spreminjajoče se temperature, saj je treba ogrevalni medij (vodo) najprej segreti, preden lahko svojo absorbirano toploto oddaja v prostor. Ta proces se odpravi z IR ogrevanjem, ki prostor ogreje v roku 10 minut.

4. Dizajnerski, elegantni in uporabni IR paneli

Počutite se prijetno in udobno z infrardečimi grelnimi ploščami, ki so čudovito izdelane za dopolnitev dizajna vsake notranjosti – naj bo to dom, pisarna ali industrijski prostor.

Elegantne, izjemno tanke in prostorsko varčne infrardeče plošče uporabljajo sevalno toploto za enakomerno segrevanje prostora in ustvarjajo udoben, naraven občutek toplote, ki ga uporabniki obožujejo!

Postavite jih lahko visoko na stene ali strop, na voljo so v številnih velikostih in oblikah.

ogrevanje z IR paneli

Ste vedeli, da poznamo IR panele z videzom ogledal, ki so zelo priljubljeni v kopalnicah?

Nekatere različice imajo celo obešalnike za brisače. Kaj je lepšega, kot priti izpod tuša in se zaviti v toplo brisačo?

Prav tako so na voljo IR paneli v obliki slike ali fotografije. Njihova cena je nekoliko višja od klasičnih, začne se pri dobrih 250 evrih.

5. Okolju prijazno ogrevanje z IR paneli

Pri ogrevanju z IR paneli ni neposrednih emisij, Delujejo namreč brez izgorevanja ogljika in torej v zrak ne spuščajo strupenih stranskih produktov, ki lahko nastanejo pri nekaterih drugih ogrevalnih sistemih.

Če jih uporabljate v povezavi s solarnimi paneli, dobite 100-odstotno ogrevanje brez emisij in lahko prihranite kar do 50 % pri računih za električno energijo.

6. Prihranek energije z IR paneli

Infrardeče ogrevanje deluje tako, da segreje površino prostora in ne prostornino (kot v primeru tradicionalnih konvekcijskih grelnikov), kar pomeni, da segrejejo bistveno manj, da zagotovijo enako količino toplote.

Za eno stopinjo nižja temperatura zraka v prostoru namreč lahko pomeni tudi okoli sedem odstotkov nižjo porabo energije – od tu tudi prihranki. Poleg tega z infrardečim sevanjem ogrevate stene ali predmete, ki imajo toplotno maso, kar pomeni, da zadržujejo toploto in poskrbijo za prijetno in toploto v vašem domu.

ogrevanje z IR paneli

Z IR paneli se izognete potrošnemu ogrevanju praznih in neizkoriščenih prostorov, kot so: stopnišča, garaže, hodniki, shrambe, spalnice … Tu ne potrebujete visoke temperature, zato jo lahko mirno znižate.

Koliko IR panelov potrebujemo in kakšna naj bo njihova ogrevalna moč v velikosti prostora v primeru primerne izolacije:

Primer 1:

Za približno 15 kvadratnih metrov bi potrebovali 2 IR panela z ogrevalno močjo panela 750 W (cca. 710 €). Skupaj s termostatom bi bila končna cena cca. 770 € skupaj z montažo. Garancija 12 let!

Primer 2:

Za približno 20 kvadratnih metrov bi potrebovali 2 IR panela z ogrevalno močjo panela 950 W. Skupaj s termostatom bi bila končna cena cca. 800 € skupaj z montažo. Garancija 12 let!

Ogrevanje z IR paneli je veliko učinkovitejše pri ogrevanju prostora kot običajni grelci prostorov. Toplota je za razliko od toplote vsebovana tudi v toplotni masi prostorskih površin. To pomeni, da ostane dlje časa toplejše in da prepih ne igra tako velike vloge v primerjavi s konvekcijskimi grelci.

7. Pametno varčevanje električne energije s pomočjo termostatov

Za razliko od sistemov centralnega ogrevanja je mogoče panele vklopiti v posameznih prostorih s pomočjo termostatov. To pomeni, da se ogrevanje v celoti izkoristi le, ko je to potrebno. Če pomislite, koliko energije se izgubi v prostorih, ki jih ni treba ogrevati, kot so npr. spalnice za goste, hodnik, garaža …, je IR panel s termostatom resnično odlična kombinacija za regulacijo toplote in znižanje stroškov energije.

ogrevanje z IR paneli

Vas zanima ponudba termostatov v spletni trgovini Panheat? Za ogled kliknite tukaj!

Kako deluje napredna regulacija s TERMOSTATOM ZA IR OGREVANJE?

iRED regulator je termostat, ki poskrbi za še optimalnejšo regulacijo toplote. V praksi to pomeni, da prihrani od 25 do 50 % električne energije v primerjavi s klasičnim IR ogrevanjem. Zakaj?

 • Konstantno vzdržuje temperature.
 • Različni načini prilagajanja temperature.
 • Omogoča kar največje udobje bivanja.
 • Omogoča upravljanje na daljavo.
 • Možno je tedensko programiranje delovanja.

8. Ogrevanje z IR paneli pomaga preprečiti širjenje vlage in plesni

Velika prednost infrardečega ogrevanja je, da za razliko od klasičnih grelnikov, ki segrejejo le zrak, infrardeči grelci segrejejo stene, kar pomeni, da ostanejo popolnoma suhe. Nato ustvari toplotno maso v stenah in tleh, ki ohranja toploto in suh prostor, kar posledično zmanjša kondenzacijo. Zato IR ogrevanje pomaga preprečiti širjenje plesni in vlage v vašem prostoru.

9. Primeren za alergike in astmatike – znebite se prašnih delcev

Pri ogrevanju z IR paneli toplota prihaja iz vseh smeri in ne kot pri konvencionalnih grelnikih, kjer topli zrak kroži po prostoru. Zaradi tega je še posebej primeren za alergike in astmatike, saj deluje brez dvigovanja prahu.

10. Cenovna ugodnost in varčna naložba

Cenejši stroški namestitve in nižji stroški delovanja ter manjša poraba električne energije. Letni prihranek električne energije lahko tudi do 60 %!

Infrardeči paneli v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistem:

ogrevanje z IR paneli

Tabela je narejena na podlagi primera ogrevanja dvosobne nepremičnine in cen energije iz maja 2022 (VIR: https://www.thegreenage.co.uk/tech/infrared-heating-panels).

Kaj je potrebno vedeti pred nakupom IR panelov 

Infrardečega grelnika ne moremo priporočiti prav vsakemu gospodinjstvu, saj deluje na elektriko in je zato lahko drag način ogrevanja, če ni pravilno načrtovan. To pogosto velja za stare zgradbe, ki imajo visoko potrebo po toploti na m² in nimajo potrebne izolacije sten in oken.

Če pa so prostori ustrezno izolirani in potrebe po ogrevanju v prostoru pasivne ali nizkoenergijske hiše, je uporaba ogrevanja z IR paneli učinkovita in ekonomična izbira. Še posebej, ker ni stroškov vzdrževanja in servisa ali goriva.

Strukturne zahteve so bistven dejavnik pri vprašanju stroškov ogrevanja z IR paneli.

 • Izolacija objekta in izolacija oken
 • Število zunanjih sten v prostoru, ki ga je treba ogrevati
 • Velikost sobe
 • Želena sobna temperatura
 • Opremite dolge prostore z dvema ogrevalnima paneloma manjše moči namesto z eno veliko enoto
 • Bolj kot so osvetljeni trdni predmeti, kot so stene, pohištvo itd., boljši je učinek sevanja
 • Montažna višina IR panelov naj bo cca. 120 cm od spodnjega roba tal
 • Za učinkovito sevanje toplote v prostor ne prekrivajte IR panela
 • Nasproti velikih oken ne postavljajte IR panela

Spodnja fotografija prikazuje pravilno nameščanje IR panelov po posameznih prostorih (IR paneli so označeni z oranžno barvo):

ogrevanje z IR paneli

Želite izvedeti več o ogrevanju z IR paneli in optimalni rešitvi za vaš dom? Izpolnite obrazec tukaj!

Podjetje Panheat se ukvarja s povezanimi energetskimi rešitvami in se lahko pohvali, da so montirali že več kot 5000 IR panelov, zato imajo z montažo ogromno izkušenj, ponujajo pa tudi poprodajno oskrbo in servis. MONTAŽA je  BREZPLAČNA! Več na: https://panheat.si/ir-paneli-planet-infrapanel