Published by: 0

Ste vedeli, da po nekaterih podatkih, offsite SEO nosi več kot 50% moči za uvrstitev vaše strani na Googlu?
Ste mu sploh posvečali pozornost?

Optimizacija spletnih strani se širi na več, kot samo Onsite SEO. Spodaj si lahko pogledate zakaj vaša strategija spletnega marketinga ne deluje in zakaj morate za vidne uspehe pričeti tudi z Offsite SEO. Optimizacija spletnih strani iz vidika zgolj onsite SEO optimiziranja, za glavno stran vašega podjetja ni dovolj.

offsite SEO

Kaj je offsite SEO in katera pravila linkov upoštevati

Offsite SEO (tudi off-page SEO) je posredna vrsta optimizacije spletne strani. Sloni na dodajanju povezav na vašo glavno spletno stran iz sekundarnih vsebin – druge spletne strani in kanali. Offsite SEO je pogosto zanemarjen, čeprav ima enakovredno vlogo kot onsite SEO in je lahko ogromen uvrstitveni faktor na prvi strani Googla.

Da lahko offsite SEO izvajate, morate najprej poznati nekaj osnovnih pravil:

  • različne vrste linkov – offsite SEO sestavljajo tri glavne vrste backlinkov, ki se delijo na podkategorije. O njih bomo govorili kasneje, vendar je pomembno, da to razumete že zdaj. Različne vrste so razlilno močne.
  • link Diversity (raznolikost povezav) – glede na to, da se backlinki zelo razlikujejo po njihovi moči, bi verjetno želeli uporabljati samo najmočnejše. Google je to predvidel in naredil pravilo Link Diversity. Tako morate vključevati vse vrste backlinkov, da imajo ti sploh kakšno vrednost.
  • link Velocity (hitrost rasti linkov) – Na internetu obstaja spletni market, kjer si lahko linke zakupite in to ne v majhnih številih – govorimo o milijonih. Google rasti vaših Offsite backlinkov sledi, kupovanje teh linkov pa je “proti pravilom”. Zato, ko Google zazna nenaravno rast vaših backlinkov, to označi z oznako “Devalue” in vaši backlinki postanejo brez vrednosti.

Primer uporabe offsite SEO backlinkov za Digitalni marketing tečaj na MatijaZajšek.com

Poglejte primer uporabe različnih backlinkov na enem od člankov (za digitalni marketing tečaj) spletne strani MatijaZajšek.com. Ker je stran zaupljiva, lahko brezkrbno dodaja linke, ki širijo pritok informacij in bralcev. Z dodajanjem backlinkov ne koristi samo stran, na katero link deluje. Offsite SEO pripomore tudi strani, ki je gostitelj. Druge backlinke in primer dobre spletne optimizacije na strani za digitalni marketing tečaj lahko vidite spodaj.

offsite SEO - digitalni marketing tečaj

Lahki offsite SEO backlinki

Lahki backlinki so prva vrsta offsite SEO linkov, ki se jih morate naučiti izdelovati in jih je tudi izjemno lahko zgraditi. Lahki backlinki nimajo nobene vredosti pri višji uvrstitvi vaše strani na Googlu. Služijo zgolj raznolikosti linkov – to je Link Diversity.

Najpogosteje se lahko offsite SEO backlinki pojavljajo na socialnih omrežjih, še posebej Facebooku, Twitterju, YouTubu in drugih kanalih spletnega marketinga.  Zgradite jih preprosto – napišete ali naredite objavo in bralce pozovete naj si več preberejo na “tej strani” ali naj obiščejo vašo drugo platformo za več informacij in dodate link. Lahke linke vam lahko gradijo tudi vaši bralci, če s svojo stranjo uspete narediti verižno objavo.

Grajenja backlinkov ne zamenjujte z reklamiranjem. Reklamno oglaševanje spada v digitalni marketing, medtem, ko backlinke izdelujete samo za spletni marketing.

Srednji offsite SEO backlinki

Srednji backlinki so že bolj uporabni linki, ki jih je prav tako za offsite SEO relativno lahko zgraditi. Ti že štejejo za uvrstitev vaše spletne strani, delimo pa jih na dvoje:

  • Blog commenting – Najtežji del pri grajenju srednjih linkov je poiskati ustrezno stran, na kateri jih sploh lahko zgradite. Vaš cilj naj bo poiskati nek blog (iščite med starejšimi, saj novejši v večini več nimajo te funckije) in v komentar dodajte svoj link. Na straneh, kot so te, veliko SEO blogerjev že gradi takšne linke, zato ni velike nevarnosti, da bi vaš komentar zbrisali.
  • Forum Commenting – Je offsite SEO, ki deluje po enakem principu, kot blog commenting, samo, da poteka na forumih. Na Googlu lahko poiščete raznovrstne forume (najboljše, da tiste, ki se vsebinsko prilegajo vaši strani) in dodate link.

Močni offsite SEO backlinki

Močni backlinki so raznovrstne oblike kontekstualnih linkov, ki jih uporabljamo za offsite SEO. To so tisti, okrog katerih zgradite celoten članek, na temo vaše spletne strani. Delimo jih na:

  • mešani kontektualni backlinki – Kontekstualni backlinki, ki jih postavite na spletno stran z mešanimi vsebinami. Na takšnih spletnih straneh ponavadi piše več piscev, vsak s svojo spletno stranjo in vsak s svojimi vsebinskimi članki. Tako pride do velike mešanice informacij, ki jih Google pridobi iz ene strani, zato spadajo pod najšibkejše kontekstualne backlinke.
  • Guest posting – Gre za kontekstualne backlinke, ki jih objavite na spletno stran, ki je v celoti namenjena temi o kateri pišete. Ker mnogo piscev nima tako obširne izbire spletnih strani, se pogosto odločijo za plačniško sodelovanje. Ker Google pridobi sorodne informacije iz celotne strani, so ti linki veliko močnejši.

Močne backlinke lahko še nadaljno delimo, glede na mesto, kamor jih postavimo. V glavnem jih lahko postavimo na Home Page ali v Prispevke (članke). Če uspemo Backlink postaviti na Home Page neke spletne strani, ki ima sorodno vsebino naši, Google to šteje za velik dosežek in backlink ima veliko moč. Če linke dodajamo samo v članke je njihova vrednost malo manjša.