Published by: 0

Netflix postopoma povišuje cene naročnikom, ki uporabljajo IPTV set top box naprave. S tem testira elastičnost povpraševanja po storitvi. Naročniki so se zaenkrat odzvali pozitivno. Doslej so naročniki dopuščali zvišanje cen, ker se zdi, da je video “na zahtevo” za naročnika še vedno dovolj dobra v primerjavi z alternativami. Kako dolgo bo to še trajalo, preden se stranke bodo stranke pritožile zaradi stroškov naročnine na Netflixa 1?

IPTV set top box

IPTV set top box in kokice za sproščen filmski večer… 🙂

V Združenih državah Netflix dviga svoj mesečni paket iz 9,99 dolarja nad to “psihološko” ceno. Enak paket sedaj znaša 10,99 evra. Medtem so njihov višji paket iz 11,99 evrov mesečno dvignili na 13,99 dolarja. Ponudba začetne standardne naročnine v višini 7,99 $, pa bo zaenkrat ostala enaka.

Mesečna naročnina v Veliki Britaniji se bo zvišala iz 7,49£ na 7,99£ in iz 8,99£ na 9,99£. Medtem bo cena vstopnega paketa ostala enaka, kot do sedaj, torej 5,99£. Za ostale evropske trge velja podobno zvišanje cen.

Tudi naročniki na Netflix se lahko pokažejo kot precej občutljivi, kar se tiče cene. Vendar se je družba Netflix s tem spoprijela precej pametno. V objavi strankam so zapisali: “Od časa do časa smo primorani spremeniti in prilagoditi načrte in cene Netflix-a. Vedno znova dodajamo bolj ekskluzivne TV-oddaje in filme, uvajamo nove funkcije in produkte ter izboljšamo splošno izkušnjo. Naročnikom na Netflix pomagamo hitro najti nekaj čudovitega za gledanje.”

Naročniki so se zaenkrat odzvali pozitivno. Cena delnice se je v enem tednu dvignila za 8% in se približala 200 dolarjem. To pomeni, da se je vrednost delnice v enem letu skoraj podvojila. Vrednost Netflix-a se tako trenutno vrednoti na 85,5 milijarde dolarjev. Poleg tega bi zvišanje cen (po mnenju analitikov) ustvarilo še dodatne pol milijarde dolarjev prihodkov v prihodnjem letu. 2

Posamezni vlagatelji so z Netflix-om zadovoljni, ker jim vložena sredstva rastejo. Kljub temu, da Netflix še naprej porablja denarna sredstva za rast trga IPTV set top box naprav

Po pričakovanjih bo Netflix v letu 2018 porabil 7 milijard ameriških dolarjev za programsko shemo, kar pomeni 6 milijard dolarjev v letu 2017. S tem se bodo precej povečali izdatki za originalno produkcijo, saj tudi njihovi glavni konkurenti poskušajo popraviti in nadgraditi svoje lastne storitve.

Družba naj bi 16. oktobra objavila rezultate tretjega četrtletja. Že pred tem so napovedali četrtletno povečanje števila naročnikov v Združenih državah Amerike.

Najverjetneje bo časovna razporeditev objavljanja cen vplivala na številke za tretje četrtletje. Druga zadeva je, ali bo Netflix to svoje vrednotenje utemeljil na dolgi rok.