Published by: 0

Motorna olja in hidravlične tekočine – olje za servo volane

Motorna olja in hidravlične tekočine so uporabna le določen čas. Servisne delavnice imajo v svojih navodilih točno določeno kdaj in na kak način je potrebno olje za servo volane dolivati ali zamenjati.

Kvaliteta vožnje in upravljanja z vozilom je odvisna od vzdrževanja. Upoštevanje pravil, ki jih predpiše proizvajalec, je najpomembnejši del pri skrbi za varno vožnjo.

Cel volanski sistem je zasnovan na več sklopih, ki se medsebojno dopolnjujejo.

Volanska letev ima na koncih posebne gumi manšete, ki preprečujejo odtekanje hidravlične tekočine.

Zaradi dolgoročne uporabe, temperaturnih razlik, tujkov na cestiščih in ostalih dejavnikov se cel sistem srečuje z različnimi obremenitvami. Vse te pa povzročajo obrabo tako vseh sestavnih delov kot tudi hidravlične tekočine. Olje za servo volane je nameščeno v posebni posodi. Redno je potrebno kontrolirati nivo tekočine v tej posodi.

Ko avto odpeljemo na servisni pregled, se vedno pregleda tudi nivo tekočine in po potrebi dolije. Tekočina – servo olje mora biti vedno od proizvajalca predpisana.  Najbolje je, da uporabimo olje za servo volan v originalni izvedbi. 

motorna olja kruno.si

motorna olja kruno.si

Kako sami kontroliramo olje za servo volan?

V prodaji v vseh trgovinah z rezervnimi avtodeli je veliko različnih blagovnih znamk olja za servo volane. Seveda lahko kontrolo vršimo tudi sami.  V navodilih za uporabo so praviloma zapisani vsi podatki: 

  • Količini
  • Predpisanimi specifikacijami
  • Predpisanimi normativi
  • Tovarniškimi odobritvami

Dolivanje je enostavno. Kontroliramo in po potrebi dolivamo vedno, ko je volan v srednjem položaju in ko motor miruje. Oznake so za najmanj in največ.  Tekočino dolivamo samo v primeru, če je nivo izpod spodnje oznake.

Pri izbiri olja za servo volan moramo upoštevati vse predpise, izjemoma lahko dodamo tudi tekočino, ki nima vseh potrebnih parametrov.  Ravnamo se po barvi. V vsakem primeru pa po takem dolivanji v čim krajšem možnem času obiščemo serviserja.

Servisni svetovalec – avtomehanik bo ugotovil napako, predlagal rešitev in nato tudi napako odpravil.

Motorna olja in hidravlične tekočine lahko kupite ugodno v spletni trgovini kruno.si, ki so znani po hitri dobavi, dobrih cenah in strokovnem svetovanju.

trgovina z avtodeli spletna trgovina kruno.si

trgovina z avtodeli spletna trgovina kruno.si