Published by: 0

Digitalizacija podjetja postaja temelj poslovanja vsakega podjetja v Sloveniji. V zadnjih letih je vidna rast uspeha podjetji, ki so pravočasno začele z digitalizacijo svojega poslovanja, kakor pa tista podjetja, ki še zdaj ne želijo implementirati digitalizacije. 

 

Graf prikazuje rast podjetij, ki so implementirale digitalizacijo svojega poslovanja

 

V članku boste danes izvedeli: 

 • kratek opis pomena digitalizacija
 • predstavljene prednosti digitalizacije
 • prikaz implementiranja digitalizacije podjetja v dveh primerih

 

 

 

 

Kaj je digitalizacija podjetja in njene prednosti?

 

Digitalizacija podjetja je transformacija poslovanja znotraj podjetja, ki vključuje uporabo tehnologij za:

 • optimizacijo poslovnih procesov
 • izboljšanje produktivnosti in delovanja podjetja
 • boljšo izkušnjo strank

 

Eden izmed glavnih korakov digitalizacije podjetja je zadovoljevanje željam in potrebam potrošnikov oziroma našim strankam. 

 

Danes se vedno več vodilnih podjetij zaveda kako pomembna je digitalizacija podjetja. Nesmiselno se je boriti s konceptom digitalizacije, saj jo je pootrebno sprejeti in odjetja morajo razumeti, zakaj in kako jo je možno implementirati v njihovo poslovanje. 

 

Podjetja, ki ne bodo začela z implementacijo digitalizacije svojega poslovanja, bodo hitro posala neučinkovita za potrošnike in bodo posledično potonili na trgu, saj jih bo konkurenca tako še hitreje prehitela. 

 

Kaj so prednosti digitalizacije?

O prednosti digitalizacije podjetja bi lahko govorili v nedogled. Ampak danes se osredotočimo na nekaj ključnih točk, ki jih digitalna transformacija podjetja prinese: 

 

 1. Povečava zadovoljstva strank

Pričakovanja strank še nikoli niso bila tako visoka kakor so sedaj. Po eni strani stranke pričakujejo personalizirano strežbo prilagojeno njihovim posameznim potreban. Po drugi strani pa želijo, da se vse zgodi avtomatsko in da se jim ni potrebno ukvarjati z dejanskimi osebami. Z digitalizacijo se približamo njihovim zahtevam in željam. 

 

 1. Zmanjša število napak

Nesporna prednost implementiranja digitalizacije je zmanjšanje števila napak, ki nastanejo pri delu. Digitalni procesi so sami po sebi manj tvegani kako pa katerikoli drugi procesi, ki vključujejo ljudi, nagnjene k napakam. 

 

 1. Poveča operativno učinkovitost

Lahko okrepite neurejene ročne postopke in zmanjšate režijske stroške z integracijo s sistemi zalednih pisarn, avtomatiziranjem procesov dostave in posodobitvami izdelkov, omogočanjem aktivacije med napravami in več. Tako boste prihranili čas in zmanjšali frustracije s poslovanjem. 

 

 1. Omogoča prihodnjo digitalno rast 

Zadnja korist, ki smo jo našteli je najbolj temeljna. Digitalizacija podjetja je začetno dejanje, ki postavlja temelje za vso nadaljnjo rast poslovanja. Če ne boste vložili v digitalizacijo vašega podjetja bo potem vaše podjetje hitro zastarelo. 

 

Če želite preživeti digitalizacijo, ki je zajela celotni svet, morate potem narediti korak naprej za preobrazbo vašega podjetja. 

 

Ko boste začeli s procesom digitalizacije vašega podjetja, boste lahko izkoristili vse prednosti, ki jih prinese s seboj. Tako boste postali močnejši in donosnejši v prihodnjih letih. 

 

Primer digitalizacije podjetja v oddelku projektno vodenje

Kot prvo začnimo: Kaj sploh pomeni projektno vodenje?

Projektno vodenje je kot sam kar širok pojem. Kot preprosto projektno vodenje je nadzor nad:

 • snovanjem načrta projekta
 • izpeljavo načrta projekta
 • določanje vlog in nalog v projektu
 • pregled poteka izvajanja projekta

 

Preprost termin, ki si ga hitro zapomnimo. Na prvi pogled deluje projektno vodenje kar lahko, kajne? Ampak definitivno ni. Še posebno če se hkrati izvaja več projektov, ki se med seboj prepletajo. Bodisi se prepletajo v nalogah, datumih rokov oddaj nalog, datum začetka in konca projekta, osebe katere sodelujejo v projektih in mnogo več.

 

Hitro pride lahko do tovrstnih napak pri vodenju projektov. Zato pri projektnem vodenju pride zelo prav digitalizacija v podjetju.

Zakaj?

 

Zato, ker digitalizacija olajša vsesplošno izvajanje in nadzor nad projektom. 

 

Primer: Podjetje je pri svojem poslovanju pričelo uporabljati sistem ODOS in njegov modul ODOS.Projektno vodenje. To jim je pripomoglo pri: 

 • postavitvi, planiranju in izvajanju projektov
 • opredelitvi nalog in vlog v skupini zaposlenih, ki sodelujejo pri projektu
 • shramba vseh dokumentov, ki so povezani z določenim projektom
 • koledar prikaza dogodkov in glavnih mejnikov projekta
 • sprotno spremljanje napredovanja projekta 

 

Torej kakor je razvidno, digitalizacija podjetja veliko doprinese pri izvajanju nalog in neizmerno olajša delo ter elektivnost tega dela. Še posebno je to razvidno pri projektnem vodenju. Pride do manj napak in projekti so bolje izvedeni. 

 

Primer digitalizacije v oddelku arhiviranje

Kaj pomeni pojem arhiviranje?

 

Arhiviranje je shranjevanje tovrstnih dokumentov (pogodbe, naročilnice, dobavnice, povpraševanja, nabavne listine, itd.), ki jih ne potrebujemo v trenutnem času ampak so še vedno pomembne, da jih shranimo.

 

Zakaj pa arhiviramo dokumente?

To počnemo zato, ker so še vedno pomembni za poslovanje podjetja in so zakonsko zahtevani za obdržbo. Vsaka dokumentacijska listina ima svoj določen čas shranjevanja. Arhiviranje je tudi pomembno, da če se podjetje znajde v kakšni zagati ima pri roki vse papirje, ki jih potrebuje kot dokaz in zaščito samega sebe in zaposlenih v podjetju. 

 

Kako tu pripomore digitalizacija?

Kar zelo preprosto po resnici. Predno je digitalizacija podjetja postala tako razširjena so se vsi dokumenti shranjevali ročno v fasciklih. Tako jih je bilo težje nadzorovati, iskati kadar so bili potrebni in evidenca je hitro lahko postala pravi kaos. Papirji so se uničili, izgubili in lahko so bili napačno izpolnjeni.

 

Prišlo je do kar velik napak. Vendar z digitalizacijo se je delo arhiviranja olajšalo. Sedaj je vse na dotiku roke in čas dela z arhiviranjem se je tako tudi zmanjšal. 

 

Primer: Podjetje x je v svoje poslovanje impelmentiralo sistem ODOS in njegov modul VIP (vhodna in izhodna pošta). S tem postopkom so si olajšali:

 • evidentiranje vse papirne in elektronske pošte 
 • vodenje zadev, reševanje in zaključevanje le teh 
 • elektronsko podpisovanje dokumentov (preko varne povezave s podporo SMS) 
 • hitro iskanje potrebnih dokumentov 
 • tiskanje povratnic, kuvert, itd. potrebnih za poštne storitve

 

Sklep

Ponovimo kakor smo že zgoraj napisali:

 

Danes se vedno več vodilnih podjetij zaveda kako pomembna je digitalizacija podjetja. Nesmiselno se je boriti s konceptom digitalizacije, saj jo je pootrebno sprejeti in odjetja morajo razumeti, zakaj in kako jo je možno implementirati v njihovo poslovanje. 

 

Podjetja, ki ne bodo začela z implementacijo digitalizacije svojega poslovanja, bodo hitro posala neučinkovita za potrošnike in bodo posledično potonili na trgu, saj jih bo konkurenca tako še hitreje prehitela. 

 

Če želite preživeti digitalizacijo, ki je zajela celotni svet, morate potem narediti korak naprej za preobrazbo vašega podjetja. 

 

Začnite z digitalizacijo svojega poslovanja sedaj!